DEBATA NA TEMAT ROLNICTWA – w INSTYTUCIE EUROPEJSKIM Łódź, dnia 09 maj 2022 r.
9 maj 2022
Debatę zorganizował Instytut Spraw Obywatelskich w Łodzi. Tematy spotkania: przyszłość rolnictwa ekologicznego, inwestycje w zakresie dobrostanu zwierząt, zasadność wykorzystania nowych GMO w rolnictwie
Prelegenci:
Janusz Wojciechowski – Komisarz UE ds. Rolnictwa
Dorota Niedziela (wystąpienie online) – zastępczyni przewodniczącego sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Dorota Metera – Prezes Zarządu BIOEKSPERT Sp. z o.o. – jednostki certyfikującej w rolnictwie ekologicznym, członkini Rady IFOAM EU
Piotr Krajewski – Rolnik Ekologiczny
Moderator: Rafał Górski – Prezes Instytutu Spraw Obywatelskich i redaktor naczelny „Tygodnika Spraw Obywatelskich”
W Debacie uczestniczyli m.in. przedstawiciele PIAST – Jedność Myśli Europejskich Narodów i Świata. Uważamy, iż dla rozwoju rolnictwa ekologicznego jest konieczna edukacja pozioma i pionowa w zakresie relacji żywność- zdrowie i świadomości, że gleba jest pierwotnym stołem i pierwotną apteką. Bioróżnorodność gleby i żyzność stanowi o wartości żywności i jej naturalnej zasobności w składniki odżywcze.
Bardzo ważny aspekt – badanie zawartości próchnicy w glebie.
Gleba stanowi podstawę do całego planowania rozwoju rolnictwa. Bez żyznej gleby nie będzie zwiększonych plonów – na co PIASTOWIE zwracają szczególną uwagę.
Bardzo ważny aspekt – badanie zawartości próchnicy w glebie.
Gleba stanowi podstawę do całego planowania rozwoju rolnictwa. Bez żyznej gleby nie będzie zwiększonych plonów – na co PIASTOWIE zwracają szczególną uwagę.
W czasie zadawania pytań prelegentom, zapytałem Panią Poseł Dorotę Niedzielską do kiedy będą sprowadzane rośliny GMO do Polski – bo jak można mówić o żywności ekologicznej, gdy używa się roślin GMO? Odp., soja GMO jest sprowadzana z uwagi na problemy z mączką kostną i brakiem białka, jednak jak długo będą te rośliny sprowadzane nie uzyskano odpowiedzi. Natomiast Komisarza UE Janusza Wojciechowskiego poprosiłem w imieniu wszystkich konsumentów, by prowadzić politykę rolną tak, aby wszystka żywność tj. ekologiczna i konwencjonalna była na wysokim poziomie zdrowotności, bo zdrowa żywność, to zdrowe społeczeństwo. Uzyskano odpowiedź, że wszystkie projekty rolne w tym kierunku zmierzają.
PREZES
PIAST – JMENiŚ
Eugeniusz Maciejewski